«Індекс хачапурі»: за рік у Грузії подорожчали усі інгредієнти, окрім яєць

"Індекс хачапурі": за рік у Грузії подорожчали усі інгредієнти, окрім яєць

У жовтні вартість приготування хачапурі в Грузії зросла на 8% порівняно з минулим роком. Найбільше подорожчали дріжджі та вершкове масло, а найдорожче хачапурі готують у Телаві.

У жовтні «Індекс хачапурі» в Грузії зріс на 8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Наразі приготування стандартного імеретинського хачапурі коштує жителям країни 6,62 ларі (близько 92 грн), передає УНН із посиланням на Новини Грузії.

«Індекс хачапурі» — грузинський аналог «індексу бігмака», який неофіційно використовується як індикатор валютних курсів у різних країнах. Його щомісячно вимірює Міжнародна школа економіки при Тбіліському держуніверситеті (ISET).

Майже всі продукти, які необхідні для приготування хачапурі, за рік подорожчали. Дріжджі – на 21,8%, вершкове масло – на 16,4%, молоко – на 13,2%, сир – на 8,6% та борошно – на 4,6%. Подешевшали лише яйця (-1,5%).

Порівнюючи різні міста, особливо виділяється Телаві. Зараз приготування хачапурі там коштує 7,17 ларі, що на 8,4% вище, ніж у середньому по країні.

ISET пояснює це сезоном збирання врожаю винограду – ртвелі. У цей період до Кахетії приїжджають багато туристів, а за зростанням попиту на товари та послуги зростають і ціни.

Порівняно з вереснем «Індекс хачапурі» зріс на 2%. В ISET вважають, що найближчими місяцями зростання збережеться. Через сезонне скорочення поставок молока ціни на основні інгредієнти хачапурі (сир та молоко) зростуть, зазначають там.

Джерело

Новости Николаева