Газета "Нова Година" – актуальні новини Полтавщини

Публікації

Як почистити молоду картоплю, щоб руки лишилися чистими

13 Червня
01:35 2019

Бажанню скуштувати молодої картоплі завжди протистоїть небажання чистити її.

Традиційний спосіб із застосуванням ножа забирає чимало часу, та й ще плями на руках залишаються. Темну шкіру пальців після очищення важко освітлити навіть тривалим миттям з милом. Але існує кілька простих способів швидкого чищення молодої картоплі, а руки при цьому залишаться чистими.

Найшвидший спосіб чистки

 

Варіант № 1. Перед чищенням промийте картоплю під проточною водою, щоб позбутися залишків землі, вимити скупчення з “вічок”. Якщо при цьому надягти спеціальні господарські рукавички з грубого матеріалу або рукавички для пілінгу, вийде відокремити шкірку відразу, а вода її змиє. Так вийде максимально швидко і непомітно почистити чимало молодої картоплі в домашніх умовах.

Порада: немає господарських рукавичок? Скористайтеся звичайною губкою для миття посуду (жорсткою стороною), скребком або йоржиком для очищення кухонного приладдя. Навіть чиста щітка для догляду за килимом підійде.

Варіант № 2. Картоплю помістити в каструлю або таз з водою, і потерти бульби одна об одну, це теж позбавить її від “клаптів” шкірки. Можна опустити картоплю в окріп, а після – в крижану воду. Шкірка відходить самостійно – залишиться тільки прополоскати під проточною водою. Інтенсивне миття під відкритим краном в металевій сітці для яєць теж видаляє молоду шкірку без участі рук.

 

Варіант № 3. Помістіть бульби в будь-яку ємність, яку можна закрити. Залитйте все холодною водою і залиште на кілька хвилин, накривши ємність кришкою. Альтернативою стане міцний пакет. Картоплю помістіть в пакет, налийте води, зав’яжіть його. Потрясіть посуд або пакет, злийте воду, оцінюючи, скільки картоплі звільнилося від шкірки. При необхідності весь процес повторіть до тих пір, поки вода, яку зливаєте, не залишиться чистою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картоплю ще не пізно пересадити

Як чистити молоду картоплю, щоб руки були чистими

Якщо плануєте скребти шкірку ножем, варто запастися медичними або гумовими рукавичками. Це дозволить врятувати шкіру рук від утворення темних плям. Альтернативний варіант: намочіть руки лимонним соком (концентрованим розчином лимонної кислоти) або столовим оцтом. Зачекайте самостійного висихання рідини і приступайте до очищення.

Бульби можна зварити в шкірці, позбувшись від неї після. Для цього на кожному овочі зробіть надріз по колу (ніби хочете розділити на 2 рівні частини). Відваріть до стану “майже готовий”, перекладіть в ємність з крижаною водою на 10 секунд. Можете пальцями знімати шкірку – так легко ви цього ще не робили.

 

Спосіб без ножа – сіллю в пакеті

Складіть ретельно вимиту картоплю в щільний поліетиленовий пакет. Насипте туди 2 столові ложки звичайної кухонної солі або морської грубого помелу. Зав’яжіть пакет і ретельно перемішайте вміст за допомогою рук, щоб картопля терлася одна об одну. Кристали солі прекрасно впораються з поставленим завданням швидкого очищення.

Процедуру можна зробити і без пакета – покладіть картоплю в каструлю або таз. Перемішати можна і руками, але сіль може пошкодити шкіру, тому краще озброїтися медичними або чистими робочими рукавичками. Після такої чистки добре промийте бульби під проточною водою. Солити під час приготування потрібно буде менше.

Оригінальні способи чистки

Дрилем. До приладу прикріпіть новий йоржик для чищення унітазу. Опустивши таку насадку у відро з молодою картоплею і водою, ви почистите її за 5 хвилин.

У пральній машині. Попередньо промийте бульби, “завантажте” барабан картоплею, після включіть режим прання. За кілька хвилин продукт звільниться від шкірки.

Як правильно варити картоплю

Очистіть картоплю, промийте у воді, потім залийте його окропом. При цьому способі варіння загине тільки 15% вітаміну С. А ось якщо картоплю поставите варити в холодну воду, то зруйнується 50% вітаміну.

Найбільш корисним способом приготування картоплі вважається спосіб, коли овоч готується на пару. Для цієї мети підійде пароварка, мультиварка, або можна просто використовувати звичайний друшляк. Головне, щоб кришка каструлі була дуже щільно закрита, а картопля повинна знаходиться саме над водою. Потрібно враховувати, що час варіння на пару трохи збільшиться. При такому способі готування втрата вітаміну С становить всього 10 відсотків.

за матеріалами Gazeta.ua

Теги
Розповісти

Схожі новини

Прокоментуй!

Ще немає коментарів

На разі немає жодного коментаря, бажаете додати?

Написати коментар

Написати коментар

Вашу електронну адресу не буде опубліковано!
Обов'язкові поля позначено * *

Червень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Тра    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930